About me

 

social realism
Social realism
Ilustration osynliga röster by Amalia Alvarez
Ilustration
CV Publications
Publications
lengua
videos

CV ExhibitionsCV Exhibitions

Interview published in Bild & Bubbla 216 (B&B 3/2018) by Karin Didring

Namn: Amalia Alvarez
ursprungsfolket Likan antai
Chilensksvensk författare/ serietecknare
studerat: Graphic Storytelling and Visual Narrative en Malmö University
bor: ibland på ett kollektiv i Lund och Malmö, med hunden Jurike.
Beskriv din arbetsplats. Var och hur jobbar du bäst?
Jag bor ibland på kollektiv hos mina kamrater i Malmö och ibland i Lund. Jag jobbar med alla mina serier och hela processen på köksbordet eller i ett gathörn i Malmö eller Lund, (ibland i Stockholm. Då sitter jag med en påse med pennor, en liten flaska tusch, 4 penslar, några andra små spetsar för pennor, ett sudgummi, många små koppar med färger, vattenfärger, papper, många papper med texter och utan texter). Jag jobbar bäst på ett kollektiv, tillsamans med mina kompisar. Jag gör allt på ett kollektivt sätt. Det är en kulturell vana som jag har med mig från ursprungsfolket i Abya yala, det som i Europa kallas Latinamerika.

Hur ser din arbetsprocess ut?
På de platserna jag bor finns alltid ett stort fönster som jag använder som ljusbord. När jag använder dator i mina serier använder jag Gimp som är mitt favoritprogram, för det är gratis. Jag använder Linux som operativsystem för det är också gratis och där hittar man ibland resurserna som jag använder för mina serier.

Vilka redskap använder du när du gör serier? Pennor, pensel eller något annat?
Jag använder pennor, penslar, tusch. Ibland målar jag med kaffe, te, vin, och hittar på någonting nytt att måla med, till exempel min mate, (prekolombianskt te från Abya Yala), även om det inte alltid funkar så bra 🙂

Vilket av alla redskap är din favorit, och varför?
Tusch, och penslar, för så tecknade min pappa, så lärde han mig, så nu är det en romantisk grej att teckna med de för mig.

Är det något annat redskap eller sätt att teckna som du skulle vilja prova på men inte testat än?
Jag vet inte, jag fokuserar mig mest på innehållet i mina serier. Historierna som jag tecknar är röster från det som kallas ”invandrare”, alltså svenska som föddes utanför Europa, så det jag skulle vilja prova på är tekniker för att kunna berätta historier på ett nytt sätt. Inte på det europeiska sättet, som är så gammalt och tråkigt. Kanske pröva på hur en skulle kunna göra ett visuellt narrativ på afrikanskt sätt, med cubanska tekniker och palestinska penslar till exempel. Någonting sånt.

Vilket är ditt bästa »teckningstrick« som du vill dela med dig av?
Det prekolombianska, fullt av färger, som meddelar känslor.

Vad är du mest nöjd med att ha skapat?
Det var på gymnasiet under dikaturtiden i Chile. Jag gjorde en serie på 25 sidor, av den chilenska historien. Jag tecknade den delen som chilenare gärna vill gömma. Den chilenska historien, full av rasism, eurocentrism, vithet, kristocentrism, mansdominerande scener och kamp. Jag fick godkänt bara för min lärare var en så kallad ”avvikande” person.

Vad jobbar du med just nu?
Jag jobbar just nu med intervjuer för min tredje bok.

WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: